Mag ik seks hebben nu ik zwanger ben?

Mag ik seks hebben als ik zwanger ben? Ook als ik al verder in de zwangerschap ben?

Eigenlijk kun je heel eenvoudig stellen dat je tot op de dag van de bevalling gewoon seks mag hebben.

Alleen als je vliezen zijn gebroken of je bloed verliest, is het beter om niet te vrijen (tenminste niet met penetratie in de vagina) in verband met gevaar voor infectie. Overleg eerst met je verloskundige of de gynaecoloog.

De baby is veilig

Je hoeft je geen zorgen te maken over de baby. De hele zwangerschap is een baby goed afgesloten van de buitenwereld doordat het kindje in een vlies zit en de baarmoedermond gesloten is. Je baby ligt veilig in het vruchtwater en kan dus niet in de verdrukking komen.

Zin in seks

Veel vrouwen hebben in de tweede helft van de zwangerschap meer zin in seks. Sommige vrouwen hebben zelfs vaker zin dan daarvoor. Dat komt doordat ze ineens veel energie hebben en doordat er meer bloed door het bekken stroomt. De vagina, schaamlippen en clitoris zijn vanaf de tweede helft van de zwangerschap vaak iets dikker en gevoeliger. Ook de tepels zijn veel gevoeliger dan voor de zwangerschap. Veel vrouwen worden hierdoor sneller opgewonden. Ze genieten ook meer van het vrijen. Sommige vrouwen hebben in de zwangerschap zelfs voor het eerst een orgasme (klaarkomen). Geniet dus van deze tijd!

Je partner

Voor de aanstaande vader verandert er ook veel. Hij kan op een andere manier naar je gaan kijken. Misschien vindt hij je zwangere lichaam heel mooi, en heeft hij extra zin om te vrijen, maar het kan ook gebeuren dat hij juist minder zin in seks heeft. Dit is allemaal normaal.

Problemen bij het vrijen

Sommige vrouwen hebben een pijnlijke vagina. Dat komt doordat er meer bloed door het gebied stroomt. Het kan helpen om een koud washandje tegen je vagina aan te houden. Vrouwen met een pijnlijke vagina zijn vaak snel opgewonden, maar ze krijgen moeilijk een orgasme.

Pas als het niet meer plezierig voelt, zul je op een andere manier moeten gaan vrijen of besluiten om de laatste periode van de zwangerschap niet meer te vrijen. Heel veel vrouwen hebben daar aan het eind van de zwangerschap geen zin meer in. Dit is heel normaal. Als je wel zin hebt maar het vrijen niet lukt, is het belangrijk om daar samen over te praten. Je kunt ook eens andere standjes proberen, of op andere manieren genieten van lichamelijk contact. Ga bijvoorbeeld samen in bad en geef elkaar een lekkere massage.

 

Heb je een vraag?