Makkelijk wat minder vlees op het menu

Makkelijk wat minder vlees op het menu

Af en toe geen vlees eten is beter voor je lijf en beter voor het milieu. De Week zonder Vlees is een goed moment om dit als gezin eens te bespreken en te kijken hoe jullie wat vaker vega-recepten in het dagelijkse menu kunnen verwerken.

Nederlanders zijn dol op vlees. Uit de cijfers blijkt dat we gemiddeld 36 kilo vlees per persoon per jaar wegwerken. Vooral mannen houden van een goed stuk vlees. Zij eten gemiddeld zo’n 800 gram vlees per week, terwijl de gemiddelde vrouw het op 550 gram per week houdt.* Waar vlees vroeger werd gezien als een luxe, eten we nu vleeswaren op brood bij het ontbijt en lunch en minimaal 5 dagen in de week ook bij het avondeten. En dan hebben we het nog niet over de borrelhapjes en snacks tussen de maaltijden door.
 

Slecht voor mens en milieu

Zoveel vlees (en dan vooral rood vlees) is niet goed voor je lichaam. Het verhoogt je cholesterolgehalte en de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes. Daarnaast is de productie van vlees voor consumptie een enorme aanslag op het milieu. Dat komt omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet ook weer worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen de dieren zelf voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. 

Goede redenen dus om als gezin wat minder vlees te eten. Maar iedereen weet hoe moeilijk het is om een vaste gewoonte te doorbreken. Het voelt al snel als een straf en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met deze tips kunnen jullie op eenvoudige wijze de hoeveelheid vlees in jullie wekelijkse menu een beetje omlaag brengen.
 

Tip 1: Kies één vleesmoment per dag

Dus in plaats van vlees bij elke maaltijd en tussendoortje, kiezen jullie samen één moment om vlees te eten. Misschien op woensdag bij de lunch, op vrijdag bij de borrel, op zaterdag bij het avondeten en op zondag bij het ontbijt.
 

Tip 2: Meatless Monday

Door 1 dag per week vegetarisch te eten, bespaar je: 

  • 1 maand douchewater
  • gemiddeld 1740 gram CO2-uitstoot
  • 1 maand werk voor een boom*

Maak dus van de maandag een dag zonder vlees, oftewel Meatless Monday. Makkelijk te onthouden en vol te houden.


Tip 3: Experimenteer met vleesvervangers

20 jaar geleden was je voor vleesvervangers nog vooral aangewezen op smakeloze soja- en tofuburgers. Gelukkig is dat inmiddels heel anders. In de meeste supermarkten vind je een uitgebreid aanbod aan verschillende soorten vleesvervangers die qua kleur, structuur en gedeeltelijk qua smaak bijna niet van echt vlees te onderscheiden zijn. En met een beetje smoked barbequesaus krijgt ook je vegaburger die lekkere rokerige smaak. Probeer samen verschillende vleesvervangers en maak een lijstje van jullie favorieten. Vergeet niet dat noten, ei en peulvruchten ook gebruikt kunnen worden als vleesvervanger in een maaltijd.

Succes en eet smakelijk!  

 

Bron: Voedingscentrum