Zwanger worden is soms moeilijker dan je denkt

Zwanger worden is soms moeilijker dan je denkt

Het moment dat jij en je partner besluiten om te proberen zwanger te worden, is het begin van een nieuwe periode. Jullie zijn er klaar voor en kunnen niet wachten om ouders te worden. Maar wanneer na een half jaar nog steeds elke test negatief blijkt, worden veel stellen ongerust. Wat als er iets mis is? Ineens wordt het duidelijk dat zwanger worden helemaal niet zo makkelijk of vanzelfsprekend is als het soms lijkt. 
 

Tips om de kans op zwangerschap te vergroten

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Lees onze tips.
 

1: Gezond eten en vitamines slikken

Een gezond lichaam biedt altijd een betere basis voor een succesvolle zwangerschap. Daarom is het erg belangrijk om bewust gezond te eten. Dat geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man. Jullie doen het per slot van rekening samen. Als vrouw kun je jouw lichaam daarnaast een handje helpen door het slikken van bepaalde vitamines zoals foliumzuur en vitamine D. Overgewicht kan ook de kans op een zwangerschap verkleinen. Heb je overgewicht; probeer dan wat kilo’s kwijt te raken. Vraag eventueel hulp van een diëtist als je dit moeilijk vindt.
 

2: Niet roken en/of drinken

Zowel roken als het gebruik van alcohol kan de kans om zwanger te worden behoorlijk verlagen. Het is dus heel belangrijk om daar direct mee te stoppen en niet pas als je al zwanger bent. 
 

3: Je cyclus goed bijhouden

Een vrouw heeft gemiddeld een cyclus van ongeveer 28 dagen die eindigt met een menstruatie. Ongeveer 14 dagen voor de menstruatie vindt de eisprong plaats (ook wel ovulatie genoemd). In de dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Dit is biologisch gezien dus het perfecte moment om het te proberen. Sperma kan zo'n 4 dagen overleven, waardoor je bijvoorbeeld zwanger kan raken wanneer je 4 dagen voor je eisprong seks hebt gehad. Houd je cyclus maandelijks bij zodat je steeds beter kunt bepalen wanneer jullie het beste seks kunnen hebben. Er bestaan apps voor je telefoon die het precies voor je uitrekenen en je een seintje geven op het juiste moment.
 

4: Efficiënt seks hebben

Ook de manier waarop jullie seks hebben, kan van invloed zijn op de kans om zwanger te raken. Zo is het aan te raden dat tijdens de seks de vrouw op haar rug ligt met een kussen onder haar billen. Op die manier krijgt het sperma alle gelegenheid om de baarmoeder te bereiken. Gebruiken jullie graag glijmiddel? Controleer dan of dit niet toevallig een zaaddodend middel bevat.
 

5: Stress vermijden

Spanning en stress kunnen een belangrijke rol spelen in het moeizaam zwanger worden. Het lichaam gaat bij stress namelijk automatisch op een soort ‘spaarstand’ waardoor het minder ontvankelijk is voor een zwangerschap. Plezier hebben, lachen, lekker slapen en ontspannen helpen dus écht. 
 

Een jaar proberen is geen uitzondering

En juist dat laatste punt wordt steeds lastiger naarmate het langer duurt om zwanger te worden. Bedenk echter dat het helemaal niet zo ongebruikelijk is om niet binnen een paar maanden zwanger te zijn. Slechts 30% van de vrouwen is binnen 3 maanden zwanger; pas na een jaar is ruim 80% zwanger.  Ben je na een jaar niet zwanger, dan kun je rustig gaan onderzoeken of er misschien een andere reden is waarom het minder makkelijk gaat.
 

Ook bij verminderde vruchtbaarheid zijn er nog mogelijkheden 

Via je huisarts kunnen jullie een verwijzing krijgen voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Hierbij wordt zowel het sperma als de eicellen, eileiders en baarmoeder onderzocht op mogelijke afwijkingen. Mocht er bij één van jullie een verminderde vruchtbaarheid worden vastgesteld, dan zijn er in de meeste gevallen nog een heleboel opties om de natuur een handje te helpen en alsnog zwanger te worden. Je huisarts kan je hier meer over vertellen.

Tot die tijd is het belangrijkste om niet teveel te piekeren en vooral zoveel mogelijk te genieten van deze bijzondere reis die jullie samen maken.