Wijzer bij scheiding

choice

Op Texel komen veel (vecht)scheidingen voor. Aangezien het Centrum voor jeugd en gezin onder andere de taak heeft om informatie te verstrekken en advies te geven over opvoeden en opgroeien hebben zij het project “Wijzer bij scheiding” ontwikkeld. Texel wil hiermee lokaal een pakket aan activiteiten ontplooien dat tegemoet komt aan de vragen waarmee ouders/gezinnen te maken hebben.

Informatiebijeenkomst opvoeders

Informatie bijeenkomst met aandacht voor de volgende onderwerpen:

  • wat zijn de signalen waar opvoeders op moeten letten tijdens / na echtscheiding?
  • Hoe kunnen opvoeders hun kinderen voorbereiden op de echtscheiding?
  • Hoe kunnen opvoeders hun kinderen het beste begeleiden na de echtscheiding?
  • Loyaliteit van de kinderen naar beide ouders.

Uitvoering: Opvoedadviseur van de GGD Mevr. I. Faber
Datum: Nader te bepalen
Infoinfo@cjgtexel.nl

Brochure: Tips. Kinderen en ouders bij echtscheiding

Het was je bedoeling om de kinderen samen op te voeden en te zien opgroeien. Als jullie scheiden zal dat er voor iedereen anders uit gaan zien. Het veroorzaakt twijfels, angsten en vragen. Voor je kind verandert er veel, zowel in grote als in kleine zaken. Hij voelt sterke en nieuwe emoties, raakt veel vertrouwds kwijt en zelfs zijn ouders doen anders. Er is veel wat je kind niet begrijpt en het leven blijkt onvoorspelbaar. Er zijn ook keuzes die je kind liever niet maakt. Al deze gevolgen zijn onvermijdelijk maar niet onoverkomelijk. 

De brochure kinderen en ouderschap bij echtscheiding bevat suggesties hoe je kind te troosten en te steunen bij het omgaan met alle emoties en veranderingen.

Workshop zandkastelen

Het programma zandkastelen ondersteunt jeugdigen om met de scheidingsperiode om te gaan. Er wordt ingegaan op het feit dat een scheiding niet de schuld van kinderen is, dat ouders altijd van hen blijven houden, dat ouders meestal niet bij elkaar komen en het vinden van leeftijdsgenootjes. Voorafgaand de workshop voor jeugdigen vindt er ook een ouderbijeenkomst plaats

Uitvoering: Danielle Kerkhof, gecertificeerd Zandkastelencoach en Pedagoog
Datum: nader te bepalen bij voldoende animo
Infoinfo@cjgtexel.nl

Kinderen uit de knel

Dit is een programma dat wordt aangeboden vanuit Parlan. Het is een programma voor ouders en hun kinderen. Het programma richt zich vooral op het veranderen van het contact tussen de (ex)echtgenoten, zodat zij elkaar kunnen gaan zien als ouders in plaats van als (ex)echtgenoten. De oudergroep komt 8 keer bij elkaar waarbij gekeken wordt naar steeds terugkerende problemen. Tegelijkertijd komen de kinderen apart bij elkaar om het op een speelse manier over hun strijdende ouders te hebben, zodat hun weerbaarheid wordt vergroot.

Meer informatie leest u in de folder.

Ouderschap blijft

Ouderschap blijft is een programma dat aangeboden wordt vanuit Parlan. Het programma is bedoeld voor gescheiden ouders waarbij er geen omgang is tussen het kind en de uitwonende ouder, of waarbij dit problematisch verloopt. Het doel van dit programma is dat de uitwonende ouder en het kind regelmatige omgang met elkaar hebben. In drie fasen wordt hiernaar toe gewerkt: startfase, omgang- en bemiddelingsfase en afrondende fase.

Meer informatie leest u in de folder.

Kinderen in echtscheidingssituaties

Dit is een programma dat wordt aangeboden vanuit Parlan. Het is een lotgenotengroep voor kinderen in diverse leeftijdsgroepen. Ze ervaren in deze groep dat ze niet de enige zijn. Spelenderwijs leren ze verschillen en overeenkomsten tussen hun eigen situatie en die van anderen.

Meer informatie op de website van Parlan.

Boek voor jongeren “Ouders uit elkaar, heb ik dat!”

“De prins en prinses leefden samen nog lang en gelukkig…”NOT! In sprookjes is dit het gelukkige einde. Onzin! In het echt gaat het vaak heel anders. Was je vroeger een uitzondering als je ouders gingen scheiden? Nu ben je uniek als ze bij elkaar blijven.

Als jouw ouders hebben besloten om uit elkaar te gaan, dan heb je dat maar te accepteren als hun kind. Dat is toch super irritant. Zit je dan met al je vragen. Bij wie ga ik wonen? Waarom gaan jullie uit elkaar? Hoe gaat het met mijn verjaardag? Waarom maken jullie ruzie?

Hoe ga je daar nou mee om? Heb jij als enige deze vragen? Lees over de ervaringen van andere jongeren en je zult zien dat er veel overeenkomsten zijn. De acties, feiten en tips helpen jou om met de scheiding van jouw ouders om te gaan.

Geef het boek ook eens aan je ouders, kunnen zij misschien nog iets leren. Want achteraf praten is zo makkelijk. Dus kijk in het boek (ook) naar hoe het niet moet en doe het op jouw manier beter!

Auteurs: Lianne van Lith & Marjolijn van Dorp
ISBN: 978 90 5599 300 0 (www.oudersuitelkaar.com)
Uitgeverij: GVMedia
Prijs: €14,95

Daarnaast heeft het CJG Texel een aantal exemplaren om in te zien of te lenen

Wat kun je allemaal vinden op internet?

Parlan.nl 
Alle informatie over Kind en Scheiding.

Living apart together
‘Elk initiatief van ouders om bij een scheiding de negatieve gevolgen voor hun kinderen zoveel mogelijk te beperken door te zoeken naar creatieve oplossingen om het ouderschap blijvend te delen, ook na het beëindigen van hun relatie als partners’

Rijksoverheid.nl/scheiden
Informatie waar je als ouders afspraken over moet maken en een brochure: uit elkaar….en de kinderen dan?!

Villapinedo.nl
Dé plek voor jongeren met gescheiden ouders.

Nieuwgezin.info
Informatie over samengestelde gezinnen.

Goodtoknowtexel.nl
Website van en voor jongeren op Texel met o.a. informatie over gevoel.

Nibudjong.nl
Alles over geld voor scholieren.

Kindertelefoon.nl
De kindertelefoon 0800-0432 (gratis) is bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 11.00 en 20.00 uur. In het weekend en op feestdagen tussen 14.00 en 20.00 uur. Ook zijn er mogelijkheden om via deze site te chatten.

Internethulpverlening.nl
Wissel van gedachten met andere jongeren of een hulpverlener.

Question-zone.nl
E-mail, chat of bel met een hulpverlener van korrelatie.

Kindermishandeling.nl
Informatie over kindermishandeling.

Kinderrechtswinkel.nl
De kinderrechtswinkel kan jongeren helpen bij vragen over de echtscheiding van hun ouders, zoals over ouderlijk gezag, omgangsregeling, informatieregeling, het hoorrecht van kinderen, naamswijziging en dergelijke.

Hulp nodig of vragen?