Van Abeltje tot Wiplala

Van Abeltje tot Wiplala

Een van de weinige dagen vernoemd naar een beroemde Nederlander, is de Nationale Annie MG Schmidt Dag. Dat is niet gek want de boeken, liedjes en gedichtjes van deze bijzondere vrouw komen nog vrijwel dagelijks voorbij in het leven van bijna ieder kind. 
 

40 jaar liedjes, gedichten en verhalen

Een kleine greep uit haar repertoire: Dikkertje Dap, Pluk van de Petteflat, Ja Zuster, Nee Zuster, Wiplala, Jip & Janneke, Abeltje en Minoes. In ongeveer 40 jaar (tussen 1950 en 1991) schreef Annie honderden liedjes, verhalen, gedichten, boeken en musicals. Ze won daar tientallen prijzen mee en er is zelfs een prijs voor het beste theaterlied die haar naam draagt. Toen ze op 21 mei 1995, 1 dag na haar 84ste verjaardag, overleed, werd niet lang daarna 20 mei uitgeroepen tot Nationale Annie M.G. Schmidt-dag.


Lekker stout

Wat maakt het werk van Annie nu eigenlijk zo bijzonder. Misschien vooral het feit dat zij zich van andere schrijvers onderscheidde doordat haar teksten een stuk minder braaf waren. Het gedicht ‘Ik ben lekker stout’ is daar een duidelijk voorbeeld van, maar eigenlijk zijn bijna alle kinderen en dieren die een hoofdrol spelen in haar liedjes en verhalen een beetje brutaal, stout of eigenwijs. 


Anders en een beetje raar

Annie was zelf ook altijd al een beetje anders. Ze was de dochter van een dominee en groeide op in Zeeland. Kort nadat ze was geboren, kwam haar acht jaar oudere broertje thuis met de mededeling dat hij haar had geruild voor een kalf. Het zou nooit meer helemaal goed komen tussen die twee. Ook de andere kinderen vonden Annie maar een rare. In plaats van buitenspelen, zat Annie met haar neus in een boek. Ze hield niet van regeltjes en ze zette zich af tegen saaiheid en keurigheid. 


Tijdloos

Dat opstandige verwerkte ze later dus ook in haar teksten. Zij verzint figuren die zeggen wat ze vinden en hun eigen weg zoeken. Dat werd en wordt door veel kinderen geweldig gevonden! Daarnaast is het taalgebruik en de humor van Annie MG Schmidt zo tijdloos dat het zowel kinderen in de jaren 50 als kinderen van vandaag aanspreekt. Of je nu 8 bent of 88 , de gedichtjes en boeken van Annie MG Schmidt zijn ontzettend leuk om voor te lezen of om zelf te lezen.