Trots op jezelf

trots

Durf jij jezelf hardop een compliment te geven. Durf jij te zeggen dat je ergens ontzettend goed in bent? Als het antwoord 'nee' is, ben je niet de enige. Wanneer een kind enthousiast uitroept: "Ik ben de beste voetballer van de wereld!", dan zegt een ouder als snel dat ze niet zo moeten opscheppen. 
 

Assepoester en Sneeuwwitje

Bescheidenheid wordt al eeuwen gezien als een goede kwaliteit. En opscheppen is slecht. Vooral meisjes krijgen te horen dat bescheidenheid past bij typisch vrouwelijk gedrag. Kijk maar eens naar Assepoester en Sneeuwwitje. Deugdzame meisjes die nooit voor zichzelf opkwamen. Die braaf alle valse opmerkingen van hun boze stiefmoeders en -zusters (die ijdel en egocentrisch waren) over zich heen lieten komen. En dat gedrag werd beloond met de liefde van de prins. 

Dit soort stereotypen (overdreven beeld van hoe iemand is of hoort te zijn) dragen bij aan het idee dat het beter is je eigen kwaliteiten vooral niet te benoemen. Die strenge waarden en normen over ‘hoe het hoort’ worden van generatie op generatie overgedragen. 
 

Bewust zoeken naar balans

Natuurlijk ligt de waarheid in het midden. Als je er altijd vanuit gaat dat je perfect bent, ontneemt je jezelf de kans om te ontwikkelen. Je denkt immers dat je alles al kan. Aan de andere kant: nooit durven zeggen of zelf maar denken dat je iets goed hebt gedaan, geeft je het gevoel dat je nooit goed genoeg bent. Beide opvattingen kunnen je dus dwarszitten in je dagelijkse functioneren.

Kinderen zijn in basis heel goed in staat om trots op zichzelf te zijn. Het is de reactie van de volwassenen om hen heen die ze leert om dat minder te uiten. Kinderen zijn namelijk ontzettend gevoelig voor de goedkeuring of afkeuring van hun ouders, grootouders en docenten. Het is dus belangrijk om daar als volwassene bewust mee om te gaan. 
 

Vergroot de kansen van je kind

Ga ervan uit dat een kind dat trots op zichzelf durft te zijn, heeft meer zelfvertrouwen en daardoor is de kans op een succesvolle toekomst groter. Aan de andere kant moet een kind ook leren kritiek te verdragen en de grenzen van zijn of haar kunnen te accepteren. Zorg dus voor een goede balans tussen complimenten en kritiek. Geef je kind waardering voor alles dat het goed doet en help het in te zien wat er beter kan en hoe. Moedig je kind aan trots op zichzelf te zijn wanneer iets eerst fout ging, maar daarna goed. Het is een échte prestatie en daar mag je schaamteloos trots op zijn.
 

Week van de Opvoeding 2020

Deze maand delen we artikelen en posts op social media die in het teken staan van trots. Niet alleen op je kind, maar ook op jezelf als ouder. Dat thema komt ook terug in de Week van de Opvoeding die elk jaar in oktober gehouden wordt. Dit jaar wil de organisatie ouders graag een beetje erkenning geven voor hun (soms toch lastige) taak als opvoeder. Daarnaast willen ze ouders ook oproepen om goed voor zichzelf te blijven zorgen en trots te zijn op zichzelf.