De week voor de Gezonde Jeugd

Week van de gezonde jeugd

We willen allemaal dat onze kinderen gezond en veilig opgroeien. Toch besteden we daar in het dagelijks leven niet altijd voldoende aandacht aan. Dat is jammer, want gezond opgroeien doe je alleen als je elke dag weer gezonde keuzes maakt.

Om het onderwerp een beetje in het spotlicht te zetten, is de Week van de Gezonde Jeugd in het leven geroepen. Dit jaar staat deze week vooral in het teken van het belang van voldoende bewegen en spelen.

Spelen is een natuurlijke manier van kinderen om te bewegen. Rennen, klimmen, verstoppen, springen en huppelen. Ze hebben er geen erg in welke positief effect dit heeft op hun conditie en gezondheid. En waarom zouden ze ook. Helaas zakt bij veel kinderen na het tiende jaar die actieve houding een beetje in en wordt steeds vaker gekozen voor een beeldscherm. Liefst uren achter elkaar.

Als ouder is het goed om je kind te blijven stimuleren naar buiten te gaan en te spelen. Want behalve dat het de fysieke gezondheid bevordert, leert het een kind ook sociale vaardigheden en bouwt het een stukje weerbaarheid op. Als je kind wat ouder wordt is deelname aan een sportclub of bijvoorbeeld scouting een goed alternatief. Voor sommige gezinnen zijn de kosten van dergelijke clubs echter een flinke drempel. Gelukkig worden er vanuit de gemeente mogelijkheden aangeboden waardoor in principe ieder kind lekker kan sporten.

En buitenspelen, weer of geen weer, is altijd gratis en leuk voor het hele gezin.

Op 8 maart gaf Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander in Utrecht officieel het startschot voor de landelijke Week voor de Gezonde Jeugd. Wil je meer weten? Kijk dan eens op https://weekvoordegezondejeugd.nl/

Hulp nodig of vragen?