Complimenten geven aan je puber is belangrijk

Complimenten geven aan je puber is belangrijk

Wanneer een peuter of kleuter iets goed doet, zijn we vaak snel met het geven van een complimentje. Maar naarmate kinderen ouder worden, beginnen we het steeds normaler te vinden dat ze het goed doen. Tegen de tijd dat ze in humeurige pubers zijn veranderd, mopperen we vooral en laten we nog maar nauwelijks onze waardering blijken. Terwijl ieder mens, jong en oud, complimenten nodig heeft om gelukkig te zijn. 
 

Waarom is complimenten krijgen belangrijk?

Wanneer we een compliment geven doet dat iets in onze hersenen. Het triggert de aanmaak van dopamine. Dit staat ook wel bekend als het geluksstofje. Het zorgt dat we ons prettig voelen en dat fijne gevoel willen we natuurlijk zo vaak mogelijk ervaren. Het is dan ook niet gek dat een kind dat te horen krijgt dat hij of zij iets goed heeft gedaan, hetzelfde gedrag opnieuw gaat vertonen om zo keer op keer een complimentje te krijgen. “Kijk papa, ik heb mijn boterham helemaal opgegeten!” Maar na een aantal keer vindt papa of mama het wel mooi geweest en houden de complimentjes gaandeweg op. Toch blijven kinderen manieren zoeken om die positieve aandacht te krijgen.
 

De puber doet alsof het hem niet boeit

Zodra je kind een jaar of 14 of 15 is wordt jouw mening als ouder ineens een stuk onbelangrijker. Tenminste, dat lijkt zo. Pubers zijn begonnen zich los te maken van hun ouders en afzetgedrag hoort daar vaak bij. Het is een natuurlijke stap in het proces van zelfstandig en volwassen worden. Maar laat je niet voor de gek houden; je bent stiekem nog steeds een invloedrijke factor in het leven van je kind en jouw goedkeuring is nog steeds belangrijk. Sterker nog, misschien is het nog wel belangrijker. Je puber test onbewust of jij nog steeds van hem of haar houdt zelfs wanneer hun gedrag nu niet bepaald netjes is.
 

Waarom is het belangrijk om complimenten te blijven geven?

Zoals gezegd geeft een compliment je kind een goed gevoel. Je bevestigt er jouw waardering, respect en liefde voor je kind mee. Maar er zijn meer redenen om je kind complimentjes te blijven geven. Het creëert namelijk ook verbondenheid tussen mensen, en die verbondenheid is een geweldig medicijn tegen mentale problemen zoals depressie, eenzaamheid en onverschilligheid. Kinderen die geen complimenten krijgen kunnen opgroeien tot boze, verdrietige of onverschillige volwassenen. Zoek daarom altijd naar momenten en gedrag die een compliment verdienen, hoe klein het ook mag zijn. Ligt de was nog steeds op de vloer maar heeft je zoon of dochter wel zijn of haar bed opgemaakt? Vergeet die was dan even en vertel hoe fijn je het vindt dat het bed opgemaakt is. Ook dingen die heel normaal lijken zoals ‘s avonds op tijd thuis zijn, kunnen reden zijn om een compliment te geven. “Wat fijn dat je er bent en dat je op tijd bent.” Op die manier weet een kind dat zijn aanwezigheid en keuzes gewaardeerd worden.
 

Positief effect op de lange termijn

Niet alleen wordt de sfeer in huis een stuk beter wanneer jouw kind zich gewaardeerd voelt, maar je kind neemt die positieve ervaring ook mee in zijn latere leven. Je leert je kind de waarde van een compliment. Misschien hoef je tijdens de puberjaren daar niet veel van te verwachten, maar zodra je kind zelf volwassen is zal het makkelijker zijn of haar waardering uiten naar anderen. En nog later, wanneer ze zelf ouders zijn, zullen ze deze belangrijke les weer meegeven aan hun kinderen. Het is dus een investering die ook op de lange termijn een positieve uitwerking heeft. En wie weet, op een dag geeft jouw kind jou ineens een compliment. Dan voel je zelf weer even hoe goed dat voelt.

 

Hulp nodig of vragen?