Bouwen aan de band met je kind

Bouwen aan de band met je kind

Het lijkt volkomen logisch: de band tussen ouder en kind is hechter dan welke band dan ook. In de basis is dat natuurlijk ook zo, maar net als in iedere andere relatie tussen twee mensen, is er ook in de relatie tussen ouder en kind af en toe werk aan de winkel. Een goede band met je kind moet namelijk onderhouden worden. In dit artikel lees je daar meer over.
 

Hoe is de band met jouw eigen ouders?

Als je kijkt naar de band met jouw eigen ouders, hoe zou je die dan omschrijven? Hecht, warm en vertrouwelijk of moeizaam, kil en afstandelijk? En kun je ook beschrijven hoe die relatie, goed of slecht, tot stand is gekomen? We denken vaak dat vanaf de geboorte de band tussen ouders en kinderen altijd direct hecht en intiem is. Maar moeders die bijvoorbeeld last krijgen van een postnatale depressie, voelen soms helemaal geen band met hun kind. En ook voor nieuwbakken vaders duurt het soms even voor ze echt ‘een gevoel’ hebben bij dat onbegrijpelijke kleine bundeltje mens. Dat is niet erg. Neem de tijd om aan elkaar te wennen en je zult zien dat het beter gaat.
 

Veranderende behoeften

Kinderen groeien; ze veranderen en lijken soms van de een op de andere dag in een andere levensfase te stappen. Dat betekent dat hun behoeften veranderen en ook dat de omgang met hun ouders anders wordt. Een goede band tussen mensen heeft te maken met wederzijds vertrouwen en de mogelijkheid om jezelf te kunnen zijn. Dat is in een relatie tussen ouders en kinderen niet anders. 
 

Kunnen en durven jullie elkaar te vertrouwen?

Elkaar kunnen vertrouwen is even lastig als belangrijk. Bij vertrouwen gaat het erom dat je, zonder het zeker te weten, er toch in kunt geloven dat de ander je niet besodemieterd, en er voor je is wanneer je hen nodig hebt. Soms hebben ouders de neiging om hun kind bij alles te helpen en alle mogelijke gevaren uit de weg te ruimen voor hun kind er mee te maken krijgt. Vertrouwen betekent in dit soort situaties dat je je kind het vertrouwen geeft dat het dingen zelf kan en problemen zelf kan oplossen. Andersom betekent het dat een kind erop kan vertrouwen dat papa of mama er altijd is om hen te helpen wanneer ze het nodig hebben.
 

Geef elkaar ruimte om jezelf en anders te zijn

Ook jezelf kunnen zijn is belangrijk in de ouder/kind-relatie. Het is voor ouders soms vreemd om te merken dat hun kind in sommige dingen heel anders is dan zij. Om een of andere reden denken we of verwachten we dat onze kinderen perfecte kopieën van onszelf zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Ieder kind is een uniek persoon met unieke karaktereigenschappen. Wanneer je van je kind verwacht dat het precies zo is of doet als jij, bestaat de kans dat je je kind beperkt in zijn persoonlijke ontwikkeling. Geef je kind dus ruimte om anders te zijn dan jij. Stel vragen en toon interesse in ‘waarom’ je kind dingen anders aanpakt dan jij. Leg daarnaast ook uit hoe jij dingen aanpakt. Het is niet erg als jullie het niet altijd met elkaar eens zijn. Jezelf mogen zijn is onderdeel van een goede band tussen ouders en kinderen. 

 

Hulp nodig of vragen?