Ongewenst zwanger op latere leeftijd

Ongewenst zwanger op latere leeftijd

Daar zit je dan. 40+ en ongewenst zwanger. Misschien heb je al een gezin en geen plannen voor uitbreiding, of is er een andere reden dat je de zwangerschap niet wilt doorzetten. In elk geval sta je voor een pittige beslissing. 

Als je in deze situatie zit, is het belangrijk om te weten dat je keuzes hebt en dat er ondersteuning beschikbaar is. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen als je ongewenst zwanger bent op latere leeftijd.


Praat erover

Praat met iemand die je vertrouwt, zoals een partner, vriend of familielid. Een open gesprek helpt bij het verkennen van je gevoelens. Ook kan het fijn zijn om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken.


Neem contact op met de huisarts of verloskundige

Maak een afspraak bij een gynaecoloog (via je huisarts) of laat een verloskundige de zwangerschap bevestigen. Zij kunnen je ook informatie geven over de mogelijke risico's van een zwangerschap op latere leeftijd. Dit kan je helpen bij het voorbereiden op de zwangerschap en de bevalling, mocht je het kind toch houden. De huisarts of verloskundige kan je ook advies geven over wat je moet doen als je de zwangerschap wilt afbreken.


Overweeg je opties

Bij een ongewenste zwangerschap op latere leeftijd zijn er twee belangrijke opties: de zwangerschap voortzetten of afbreken. Denk na over wat voor jou het beste is, rekening houdend met je persoonlijke omstandigheden, gezondheid en financiën. Wat je kiest, is helemaal aan jou en natuurlijk erg persoonlijk. Alleen jij kunt de keuze maken, maar tegelijkertijd is steun uit je omgeving hierbij erg belangrijk. Neem de tijd om na te denken, onderzoek te doen en te praten met mensen die je vertrouwt. Het belangrijkste is dat je een beslissing neemt die voor jou het beste voelt en waar je achter kunt staan.


Zoek steun

Zowel tijdens als na de besluitvorming heb je recht op steun. Dit kan komen van vrienden, familie, supportgroepen, of professionele counseling. De keuze voor het afbreken of voortzetten van een zwangerschap op latere leeftijd is moeilijk, maar je hoeft het niet alleen te doen. Onthoud dat er geen juiste of verkeerde beslissing is. Jij bepaalt wat het beste is voor jouw situatie en welzijn. Neem de tijd die je nodig hebt om je keuze te maken en zorg goed voor jezelf, ongeacht welke weg je kiest.


Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze of wil je meer informatie over de opties die je hebt? Lees dan hier verder.