Vaccinaties schoolkind

Sinds de geboorte van je kind krijg je uitnodigingen om je kind te laten vaccineren. Welke uitnodigingen krijgt je kind op de basisschool? Tegen welke ziektes beschermen deze vaccinaties? Hoe kan een kind reageren op een vaccinatie? En wat als je twijfelt over vaccinaties?

Vaccinaties schoolkind

DKT-vaccinatie en HPV-vaccinatie 

Je bent niet verplicht om je kind te laten vaccineren, maar artsen raden het wel aan. Want dan kan je kind bepaalde ernstige infectieziektes niet krijgen. Vanaf 2025 krijg een kind van 5 jaar een uitnodiging voor de DKT-vaccinatie tegen difterie, kinkhoest en tetanus. En in het jaar dat je kind 10 wordt, krijgt hij of zij de HPV-vaccinatie aangeboden. Door een HPV infectie kun je verschillende soorten kanker krijgen zoals baarmoederhalskanker, kanker aan de mond- en keelholte, kanker aan de vagina, kanker aan de schaamlippen, anuskanker en peniskanker. De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een half jaar. Bekijk ook het filmpje over HPV: Om je kind te beschermen tegen deze ziektes is het belangrijk dat je kind alle vaccinaties uit het programma krijgt. Wil je weten wanneer je kind welke vaccinaties kan krijgen? Kijk dan op Rijksvaccinatieprogramma.nl. Het vaccinatieschema is veranderd in 2025.

Groepsbescherming door vaccinaties

Als veel kinderen zijn gevaccineerd tegen een bepaalde infectieziekte, komt deze ziekte minder vaak voor. Ook kinderen die niet gevaccineerd zijn en kinderen waarbij de prik niet werkt, lopen dan minder risico op de ziekte. Ze worden eigenlijk beschermd door de groep van gevaccineerde kinderen. Daarom noemen we dit groepsbescherming,

Reacties en bijwerkingen vaccinaties

Kinderen kunnen last krijgen van bijwerkingen na een vaccinatie, maar het hoeft niet. De meeste bijwerkingen beginnen op de dag van de vaccinatie. De plek van de prik kan soms rood, dik of pijnlijk worden. Ook is het niet gek als je kind wat koorts krijgt. Meestal duurt dit één of twee dagen. Denk je dat je kind een andere bijwerking heeft van de prik? Dan kun je dit melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Krijgt je kind meer dan 39 graden koorts, wordt hij of zij slap of suf, of maak je je om een andere reden zorgen? Bel dan met je huisarts. Dit hoeft geen reactie op de prik te zijn. Misschien is er iets anders mis. Zorg er in elk geval voor dat je kind genoeg drinkt.

Twijfels over vaccineren

Het kan zijn dat je twijfelt of je je kind moet laten vaccineren. Sommige ouders maken zich bijvoorbeeld zorgen over:
  • waar er precies in het vaccin zit;
  • of het vaccin niet schadelijk is voor het kind;
  • wat de mogelijke bijwerkingen zijn van het vaccin;
  • of dat er een kans is dat het kind de ziekte toch nog krijgt.
Uit onderzoeken weten we dat de vaccinaties niet schadelijk zijn voor je kind. Ze zorgen er juist voor dat je kind veel ziektes niet krijgt. Heel soms kan een kind na vaccinatie de ziekte toch krijgen. De ziekte is dan wel minder ernstig en de kans op problemen veel kleiner. Heb je twijfels over de vaccinaties? Dit kun je altijd bespreken bij de Jeugdgezondheidszorg. Of lees meer over twijfels over vaccinatie. Je kunt ook bellen met de Twijfeltelefoon, tel. 088-7555777.

Vaccinaties inhalen

Heeft je kind vaccinaties gemist? Misschien kwam een bezoek aan de jeugdgezondheidszorg toen even niet uit. Of misschien ben je anders gaan denken over vaccinaties. De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn tot 18 jaar gratis. Om vaccinaties in te halen kun jij of je kind zelf contact opnemen met de Jeugdgezondheidszorg in je eigen woonplaats. Als een kind tussen 12 en 16 jaar oud is, beslissen ouders/verzorgers en het kind samen om wel of niet te vaccineren. Vanaf 16 jaar besluit het kind zelf of hij of zij zich wil laten vaccineren.

Meer over vaccineren

Steffie legt in makkelijke taal uit hoe vaccineren werkt, in het Nederlands, Engels, Arabisch, Oekraïens, Pools en Turks. Heeft jouw kind een uitnodiging gekregen voor een vaccinatie met veel kinderen tegelijk? Meestal moet je kind daarvoor naar een sporthal of andere grote ruimte. Om je kind daarop voor te bereiden, kun je dit filmpje laten zien: