Als je partner zwanger is

Je partner is zwanger en jij wordt vader of meemoeder (duomoeder). Samen worden jullie ouders. Wat staat je als aanstaande ouder te wachten? Hoe steun je je partner die zwanger is? Hoe kun jij je voorbereiden?

Als je partner zwanger is

Je zwangere partner steunen

Bij je zwangere partner verandert er lichamelijk en mentaal veel. Door de hormonen kan ze ook anders reageren dan je gewend bent. Emotioneler, sneller geïrriteerd en misschien zelfs onredelijk. Misschien iets om in je achterhoofd te houden.

  • Heeft je partner last van zwangerschapskwalen? Vraag wat je kunt doen om het minder lastig te maken voor haar.
  • Vooral aan het eind van de zwangerschap is het fijn als jij de zwaardere dingen doet in huis, bijvoorbeeld dingen tillen, koken als ze moeilijk lang kan staan of klussen.
  • Heb je een kat? Verschoon dan de kattenbak om infecties te voorkomen, die riskant zijn voor ongeboren baby’s.
  • Neem als jullie zin hebben, de tijd om er samen op uit te gaan. Dat is nu wat makkelijker, dan straks als je baby er is.

Wennen aan je nieuwe rol

Ook bij jou als partner zorgt de komst van een kind voor emotionele veranderingen. Wennen aan het ouderschap kan een tijd duren, dat is normaal. Het kan fijn zijn om het er nu al over te hebben.

  • Praat samen regelmatig over de zwangerschap. Vraag wat je partner van jou verwacht en vertel je zwangere partner wat je van haar wilt weten.
  • Geef aan hoe je betrokken wilt zijn. Zij heeft de baby al bij zich, misschien kan ze jou helpen om ook al een band op te bouwen met de baby? Bijvoorbeeld als je partner de baby voelt schoppen, dan kun jij dat na een tijdje ook voelen. Zo krijg je al contact met je baby.
  • Heb je er moeite mee dat veel aandacht naar de zwangere gaat? Vertel je partner waar je mee zit.

Meegaan naar controles en bijeenkomsten

Als toekomstige vader of meemoeder kun je ook betrokken zijn door mee te gaan naar afspraken en bijeenkomsten.

  • Als partner ben je welkom bij de controles bij de verloskundige of gynaecoloog. Vraag je partner of ze het fijn vindt als je (af en toe) meegaat. Bij het eerste gesprek bij de verloskundige wordt trouwens ook gevraagd naar erfelijke aandoeningen in de familie, ook naar die van de (biologische) vader.
  • Mogelijk vind je het leuk om bij de 13- en 20-weken echo te zijn. Een kans om je kind al te ‘zien.’
  • De jeugdgezondheidszorg (JGZ) organiseert soms thema-avonden, bijvoorbeeld over de bevalling of over borstvoeding. Vraag de verloskundige hiernaar of kijk op de website van de JGZ-organisatie.
  • Veel vrouwen gaan naar een zwangerschapscursus. Dan kun je (soms) ook samen gaan, bijvoorbeeld naar de partner-avonden als die er zijn.
  • Download de GroeiGids app ook op je eigen telefoon, zodat je geen nieuwe ontwikkeling van je (ongeboren) baby of advies mist.

Zwanger en veranderingen in je relatie

Tijdens de zwangerschap kan je relatie al veranderen. Misschien omdat zij niet meer alles kan of wil zoals daarvoor, bijvoorbeeld uitgaan of intensief sporten. Ook seks kan tijdens de zwangerschap anders  zijn.

Het is het goed om met je partner te praten over veranderingen die gaan komen. Jullie hebben straks samen de verantwoordelijkheid voor je kind. Die van de vader, meemoeder of meevader is net zo belangrijk als die van de moeder die het kind heeft gedragen. Door samen te praten en samen beslissingen te nemen, versterk je jullie band.

Hoe ziet jullie leven er straks uit als het kind er is? Wie zorgt wanneer voor jullie kind, hoe wordt de taakverdeling?

Dingen regelen voor als de baby komt

Je kunt veel doen om de komst van jullie baby goed voor te bereiden.

  • Bekijk bijvoorbeeld vast de kortste route naar het ziekenhuis.
  • Koop samen de spullen voor de babyuitzet en maak de babykamer klaar. Die babykamer is de eerste weken of maanden vooral handig om de baby te verzorgen. Slapen doet jullie baby het best in een co-sleeper of in een eigen bedje op jullie slaapkamer.
  • Als jullie niet getrouwd zijn, denk dan aan het officieel erkennen van het kind.
  • Wil je kraamverlof en ouderschapsverlof opnemen? Vraag dit alvast aan.
  • Een kind krijgen heeft ook invloed op de financiën. Je kunt samen kijken wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor jullie financiële situatie. De Werkzorgberekenaar van het Nibud laat zien wat het financieel betekent als jij of je partner minder gaat werken. Er zijn verschillende regelingen, zoals de kinderbijslag, en toeslagen. Het Nibud heeft alles voor je op een rij gezet. Ook hoe je de toeslagen aanvraagt.
  • Maak samen een lijstje van zaken die geregeld moeten worden. Op Rijksoverheid.nl staat een persoonlijk overzicht van alles wat geregeld en gedaan moet worden. Door antwoord te geven op tien vragen wordt dit overzicht helemaal op jouw situatie afgestemd.

Meer over zwangerschap en ouderschap