Je eigen leven als ouder
Als ouder heb je het druk met zorgen voor je kind. Maar je hebt mogelijk ook een partner, werk, vrienden, familie, huishouden en vrije tijd. Hoe vind je daar een goed evenwicht in? Hoe zorg je dat je ook nog tijd voor jezelf hebt en nog vrienden kunt zien?
Deel je gevoelens als ouder en zoek steun
Ouder zijn vraagt veel van je. Met kinderen is plannen en organiseren soms lastig. Het vraagt veel tijd maar het vraagt ook meer in je hoofd. Je maakt je vaker zorgen. Juist daarom is het zo belangrijk om af en toe op te laden. Een avondje samen, een middag niksen of eens op pad met vrienden heb je soms nodig. Het is ook belangrijk om je gevoelens te delen. Met je partner of met iemand anders die je vertrouwt. Zoek ook steun bij het verzorgen en opvoeden van je kind. Dat geeft meer zelfvertrouwen en ontspanning en heeft een goede invloed op je relatie met je kinderen. Niet alle ouders laten de zorg voor hun kind makkelijk aan een ander over. Ze vinden dat moeilijk of willen zo weinig mogelijk van hun kind missen. Vooral deze ouders zeggen dat het moeilijk is om tijd voor zichzelf te vinden. Toch helpt het als je tijd voor jezelf neemt; je gaat jezelf beter voelen en voor je kind is het fijn als het ontspannen ouders heeft.Tips voor tijd voor jezelf
- Je bent vader of moeder, maar daarnaast ook een eigen persoon. Het is belangrijk om ook te bedenken wat jíj wilt.
- Praat met vrienden, familie of je partner over waar jij behoefte aan hebt. Je ziet dan dat meer ouders daar behoefte aan hebben.
- Vrienden of familie vinden het vaak leuk om af en toe op te passen. Maak hier gebruik van. Voel je hier niet schuldig over.
- Als je een partner hebt, bespreek dan hoe jullie de taken kunnen verdelen. Op die manier houden jullie ook tijd over voor jezelf en voor elkaar. Je kunt ook bijvoorbeeld afspreken dat één van jullie op een bepaalde avond thuis is, zodat de ander iets voor zichzelf kan doen.
- Misschien kunnen jullie bepaalde huishoudelijke taken of een deel van de de zorg voor jullie kind eens door een ander laten doen. Als het financieel kan, kun je een huishoudelijke hulp of oppas vragen. Of je kunt je kind misschien een paar dagdelen naar een speelleerplek (peuterspeelzaal) brengen, zodat je eens een ochtend 'vrij' hebt.
- Kijk voor meer tips ook eens op Watouderswillenweten.nl, website van Stichting Voor Werkende Ouders.
Hoe ouder je kind, hoe meer tijd voor jezelf
Als je baby peuter wordt, voel je misschien nog meer druk. Naast het plannen en organiseren van zorg, werk en andere dingen, krijg je nu bijvoorbeeld te maken met driftbuien van je kind. Voor je gevoel gaat het echte opvoeden nu beginnen. Je kunt daar onzeker en moe van worden. Hierdoor houd je minder tijd voor jezelf over. Als je kind naar school gaat, krijg je vaak meer tijd. Als je kind naar de middelbare school gaat, wordt het weer anders. Dan is het wel weer lastiger om leuke dingen met het gezin te plannen want je kind krijgt dan steeds meer een eigen leven. Dan moet je als ouder weer leren loslaten.Je sociale leven verandert als je een kind hebt
Veel ouders zoeken tijdens de zwangerschap steun bij andere (toekomstige) ouders of hun eigen ouders. Als hun kind eenmaal geboren is, gaan ouders vaker om met andere jonge ouders. Dit geeft steun, omdat andere ouders veel dezelfde ervaringen hebben. En dezelfde dingen kunnen doen. Samen met andere ouders dingen doen en uitstapjes maken vinden de meeste ouders nu fijn. Ook het contact met familie wordt soms sterker. Het contact met ‘oude’ vrienden zonder kinderen wordt soms (tijdelijk) minder. Bedenk wat je ‘vroeger’ met die vrienden deed. Gingen jullie samen uit? Winkelen of naar festivals? Het kost wat meer energie, maar het kan juist fijn zijn als je deze dingen blijft doen en toch nog afspreekt. Tips voor een sociaal leven als ouder:- Praat met vrienden en familie over de veranderingen in jouw leven. Spreek af wat jullie nu prettig vinden en wat fijn is in het contact. Maak afspraken.
- Je kind is belangrijk voor je en je praat er graag over. Soms kan het fijn zijn om ook over andere onderwerpen te praten, onderwerpen die jullie als vrienden bezighouden.
- Je kunt nieuwe mensen ontmoeten in dezelfde situatie als jij, bijvoorbeeld in een Mamacafé, ouder-kind zwemmen of bij voorlezen in de bibliotheek.